De aandelenbeurzen in New York sloten donderdag met bescheiden verliezen.

Forse koerswinsten in de medische sector boden onvoldoende tegenwicht aan verliezen bij energie- en industriebedrijven. De uitslagen van de indices waren de hele dag gering vanwege de Griekse impasse.

De Dow-Jonesindex sloot 0,4 procent lager op 17.890,36 punten. De S&P 500 daalde 0,3 procent tot 2102,31 punten en de Nasdaq moest 0,2 procent terug tot 5112,19 punten. De S&P 500 heeft al bijna negen weken op rij uitslagen van minder dan 1 procent laten zien. Blijft de beweging ook vrijdag beperkt, dan is het de langste reeks sinds augustus 1993.

,,De dagelijkse handel wordt gedicteerd door positief dan wel negatief nieuws rond Griekenland”, zei een handelaar in New York. ,,Ik geloof niet dat iemand weet wat de financiële schade is als het land bankroet gaat. Het is de onzekerheid over de gevolgen die de markten in de greep heeft.”

Hooggerechtshof achter Obamacare

Het Amerikaanse Hooggerechtshof blokkeerde een poging van de conservatieven om een eind te maken aan een subsidieregeling die een essentieel onderdeel vormt van ‘Obamacare’. Het hof oordeelde met een zes tegen drie meerderheid dat mensen, ongeacht in welke staat ze wonen, recht hebben op een bijdrage van de federale overheid om hun ziektekostenverzekering te kunnen betalen. Als de klagers gelijk gekregen hadden, hadden miljoenen mensen kunnen fluiten naar hun toelage.

Na de bekendmaking van het oordeel van het Hof schoten de aandelenkoersen van onder meer Tenet Healthcare (12,2 procent), HCA (8,8 procent) en Universal Health Services (7,8 procent) omhoog. Zorgverzekeraars als UnitedHealth Group (2,7 procent) en Aetna (4 procent) profiteerden minder sterk, deels omdat het aandeel gesubsidieerde klanten gering is op het totaal aantal verzekerden.

Netflix onder druk

Aanbieder van internettelevisie Netflix stond voor de tweede dag op rij onder druk. Het aandeel daalde 2,1 procent na een adviesverlaging van Citigroup. Woensdag moest het bedrijf al een verlies van 3,7 procent slikken nadat de machtige miljardair en activistische aandeelhouder Carl Icahn meldde zijn belang in het bedrijf te hebben verkocht.

De euro was 1,1201 dollar waard, tegen 1,1198 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 59,65 dollar. De prijs van Brentolie daalde 0,4 procent tot 63,25 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl